Jak użytkować blat kuchenny – porady

Woda – unikaj długotrwałego kontaktu z wodą. Szczególnie w miejscach przy zlewozmywaku oraz w miejscach łączeń blatu.

Czyszczenie – do czyszczenia powierzchni blatu najlepiej stosować miękkie ściereczki lub gąbeczki zmoczonej ciepłą wodą bez detergentów. Do trudnych plam używać płynu do mycia naczyń. Zabronione jest używanie silnych detergentów.

Plamy – usuwaj plamy jak najszybciej, aby nie powstawały trwałe przebarwienia.

Gorące garnki – nie stawiaj bezpośrednio na blacie gorących garnków czy patelni. Blaty laminowane wytrzymują do 2 sekund przy temperaturze 200 stopni.

Krojenie – nigdy nie krój na powierzchni blatu. Zawsze używaj deski do krojenia.

Szorstkie powierzchnie – uważaj na garnki i naczynia o szorstkiej powierzchni. Mogą porysować blat!

Zmywarka – po skończeniu zmywania, otwieraj zmywarkę po ok. 20 minutach, aby gorąca para wodna zdążyła się skroplić.

Uszczelnienie – pamiętaj aby montując blat uszczelnić silikonem wszelkie otwory, pod zlew i pod płytę grzewczą. Zapobiegnie to dostawaniu się wody i puchnięciu blatu.

Nasze produkty premium. Sprawdź w sklepie online.